Kudla ze stabilky
Na Pražské nožířksé výstavě mně do oka padnul polotovar nože, který byl již připraven pro finální broušení ( největší část odebírání materiálu už měl za sebou ) z 6ti mm byl stažen na „břit“ 1.5mm.
Polotovar byl zakalen na 58-59HRC ( a možná jen blbě kecám ).
Nejsem metalurg, takže nerozumím materiálům ze kterých se dělají nože, když mně řekl nožíř že ocel nože je stabilka,
tak jsem z toho byl trošku „Miluška“ a pak jsem zaslechl ještě něco o N690 a tak jsem to vzdal.
Nůž jsem si přinesl domů a dlouho jsem nevydžel sedět jen tak na židli.
Střenky jsem vyrobil z dřeva o kterém prohlásil pán který mně jej daroval že se jedná o Teak, budu mu věřit ale pravdou je, že jsem nikdy takovej Teak neviděl.
Střenky jsem podložil červeným fíbrem, a to vše slepil s pomocí epoxidu.
Nůž jsem brousil na brusce Woodstar WG-08 a je to docela zážitek, 120 otáček za minutu, koutouč permanentně smáčený ve vaničce s vodou.
Dost jsem si to užil, nůž se nevyhříval, mohl jsem vesele 30 minut brousit a nůž byl furt a furt studenej.
První broušení se samozřejmě neobešlo bez přehmatů – a platí, ruční broušení také může napáchat vady ale určitě ne tak rychle jako používaní mašin.
Každopadně kudla je to hodně velká a docela těžká, prvotní materiál má tlouštku 6mm, nůž jsem plánoval na štípání řezání a sekání.
Kde víc je prostě víc.
Větším težším nožem víc energie předám – aspoň si to myslím :-).
Nůž je celkově dlouhej 250 mm
a váží 320 gramů.
Střenky jsou napuštěné teakovým olejem.
Nůž mám hotovej cca 4 dny a ostří drží tak jsem spokojený.
Nožem jsem dnes posekal něco větví neco malých stromků-keřů ( do průměru 2cm )
Pochvu na nůž jsem spáchal z hověziny z Argentinského mamuta, jak jinak nazvat krávu z níž je useň. Rozložená
plachta kůže spolehlivě překryla Citroën Berllingo.
Pochava je namořena lihovým mořidlem a přebroušena drátěnkou na nadobí, pusobí dojmem broušené semiše.
Polotovar nože jsem koupil za cenu 1000 čekých korun.
Recenze ze dne 27.Dubna 2012