Jeden si musí dělat radost
a od jisté doby si za radost radši připlatím,
mám slabost pro hezké věci a jako každý je okolo sebe hromadím.
Už pěkných pár let vymetám burzy a výstavy - zbraně a nože to je to oč tu běží.
Letos (2016) na výstavě v Příbrami jsem se tak nějak zakoukal do jednoho nože
tedy těch nožů tam bylo více - od exklusive kovářů za ďábelské ceny - i když co je ďábelská cena.
Až po sériovku za poměrně rozumné bankovky - i tam se našli takoví kteří vytřískají na všem nemožné.
Když už tak protahuju tělo po výstavách - je to většinou mazec
hodně vystavujících a samozřejmě davy koupěchtivých ...
Výstava ... ta se musí proběhnout několikrát
v srpnu bylo dost teploučko, takže uvnitř kultůráku bylo fakt dost humusně
takže jedno kolečko a vylézt na limču druhé kolečko a narazil jsem na stůl s noži
kde na čepelce je vyražené (vygravírované) logo snad Kachničky nebo husy ... nebo ano
Cééé je správně LABUŤ.
S nožem pracuju - krájím salámy - řežu buřty - porcuju hovězí do guláše
prostě je trošku zadělaný .
Kdo zná, ví že jsem objevil nože od nožíře Martina Hlináka, který je znám pod nickem MAT.
Na výstavě je nožů jako lučního kvítí - ale motýlek tam byl jen jeden.
Tak se nějak stalo, že nůž po od prezentování z čeho je,
jo z čeho je ???
Tak tedy pěkně popořádku čepel je z materiálu RWL tloušťky 3,5mm
čepel je kalená na 60 HRC
s plochým výbrusem a povrch čepele je matný satén.
čepelka je dlouhá 127 mm
pracovní část - tedy ostří je dlouhé 100 mm.
Ručky motýlka jsou z materiálu s označením AK5Mo tloušťky 2mm kaleno na 58 HRC,
střenky jsou ze stabilizovaného javoru.
Každý Balisong - motýlek má bezpečnou a nebezpečnou rukojeť
nebo po anglickou safe handle - bezpečná půlka
a bite handle - tedy ta "kousavá" část - tu nedoporučuju držet při trikovaní mezi prsty .
čepel je spojena se střenkami přes "pivoty"
Zavřený motýlek - a zajištěný pojistkou
v zavřeném stavu 138 mm
Pojistka je odpružená - s pomocí vinuté pružinky - stačí zmáčknout střenky k sobě
pružina vytáhne pojistku a nůž je možné otevřít.
Motýlek je seriozně bojová zbraň, to mně nikdo nevymluví
ale tohle je jiná to je taktický bojový kapesní kuchyňák ...
tohle je prostě nůž do kapsy a do lesa a je to 101% nůž který vzbudí zájem.
A jak se s nožem který je dlouhý 237 mm v otevřeném stavu pracuje ???
tak nakrájet tvrdou klobásu nebyl problém,
nařezat sýr koliba, který byl už celkem slušně nahřátý (rozuměj rozměklý) bylo také otázkou
mžiku - díky sáténovému povrchu se na čepel sýr nelepil, ale hezky odskočil při dokrojení.
S nožem jsem nakrájel cca kilo cibule a přibližně stejné množství hovězího masa včetně kližky.
Není to rovnocenný kuchyňák, hodila by se delší čepel - každopádně jsme se najedli .
Nože od Mata jsem neznal - teď už vím, že neskočím jen u tohoto motýlka.
A pokud by někdo chtěl znát cenu ... tak cca šest tisíc korun
Samozřejmě že s nožem zkouším "triky" - no moc to neumím, ale to nevadí, ten nůž nemá chybu.
Viděl jsem už něco zavíráků od Mata a musím říci kvalitní malosériovka.